Inne
15 lipca 2017

Jak stosować napiwki?

Załóżmy, że wybierasz się do restauracji, a rachunek wyniesie 71 złotych. Jedzenie było niezbyt dobre, jednak kelner bardzo się starał. Chętnie dasz m napiwek, jednak nie wiesz ile. Dodatkowo posiadasz tylko kartę.

Napiwki wydają się wciąż krępującym tematem. Rodzą pytania typu: ile dać, czy zawsze się należy, czy tylko dla kelnerów, a także co wtedy, gdy jest doliczany do rachunku. W rozmaitych krajach różne są praktyki, oto jednak odniesienia do polskiej rzeczywistości.

Napiwki w restauracjach

Zwyczajowo, napiwki są wręczane kelnerom. Stanowią one dobrowolny dodatek, gdy ma się na to ochotę, a ich wysokość również nie jest określona. Istnieje jednak zasada, że powinny stanowić 10% wartości rachunku. Co, gdy rachunek jest jednak niski? wówczas drobna kwota będzie wystarczająca.

Czy zawsze należy wręczać napiwek?

W celu odpowiedzi na to pytanie, warto się zastanowić, za co się naprawdę płaci. W przypadku restauracji, napiwek jest nagrodą dla kelnera lub barmana. Dlatego w trzeba wziąć pod uwagę profesjonalizm ze strony danego pracownika. Nie należy się wówczas skupiać na jakości jedzenia lub czasowi oczekiwania, gdyż nie zależą bezpośrednio od kelnera. Lepiej przyjrzeć się zachowaniu kelnera czy jest sympatyczny, udziela odpowiedzi na pytania czy też odpowiednio zna zawartość karty. Gdy przykładowo cierpisz na alergię, istotne będzie również czy kelner poinformował o usunięciu niechcianego składnika.

Kelner oczywiście otrzymuje pensje, jednak napiwki zostały w Polsce zwyczajowo przyjęte. Świadomość tego mają również pracodawcy, którzy często oferują niskie stawki dla kelnerów. Napiwki pozwalają na dorobienie do pensji, zdarza się jednak nawet, że stanowią one podstawę ich zarobków.

Sztuka wręczania napiwków

Pewne polskie restauracje podjęły decyzję o automatycznym doliczaniu napiwku do rachunku. Zwykle dotyczy to obsługi dużych grup, zdarza się również w przypadku droższych miejsc. Wzbudza to jednak kontrowersje, gdyż brak jest przyzwyczajenia, ponadto nie towarzyszy temu dobrowolność i nie ma pewności, że dodatkowe pieniądze trafią na pewno do kelnerów. 

Wliczony serwis oznacza, że nie musisz już zostawiać dodatkowego  napiwku. Rodzi się jednak pytania, co w przypadku, gdy po prostu nie jesteś zadowolony z obsługi? Poproś o niedoliczanie dodatkowej opłaty ze względu na niską jakość obsługi. W razie problemów, poproś menadżera i wyjaśnij mu sytuację. Działanie takie można jednak podjąć tylko wtedy, gdy kelner rzeczywiście był arogancki lub też niezbyt kompetentny.

Jak wręczyć napiwek płacąc kartą?

Najlepiej posiadać zawsze ze sobą drobne pieniądze, wybierając się do restauracji. Wiele miejsc nie posiada bowiem opcji dawania napiwków za pomocą karty, gdyż z takiej kwoty należy płacić prowizję i podatek, stąd zysk jest zupełnie niewielki. Zdarza się jednak, że kwota dopisana do rachunku może być odebrana w formie gotówki z kasy przez kelnera. Warto więc dopytać o możliwe formy zostawiania napiwków. Jeśli karta nie wchodzi w grę, zostaw po prostu monety na stoliku.

Redakcja
to2.pl

Zobacz

17 października 2017

Jubiler kiedyś i dziś

Podobnie jak w każdej innej branży, również w usługach jubilerskich na przestrzeni lat...
4 października 2017

10 powodów, dla których lepiej wybrać kuriera, niż pocztę

Branża, która będzie związana z przesyłkami kurierskimi i pocztowymi świetnie się w...
26 lipca 2017

Domowy Barista!

„Przygotowanie doskonałej kawy z pianką nie wymaga od nas zakupu drogiego...