Zdrowie i uroda
4 lipca 2017

6 sprawdzonych porad żywieniowych, aby zadbać o swoje zdrowie

Stworzenie planu żywieniowego, który zadba o nasze zdrowie i dobre samopoczucie wymaga posiadania podstawowej wiedzy na temat zdrowego odżywiania: im więcej wiemy, tym łatwiej nam będzie dokonywać właściwych wyborów dietetycznych. To, z kolei, jest już pierwszy krok do zmiany swojego stylu życia - doniosłej decyzji, która ma ogromne znaczenie. Z tego powodu warto na początku tej ścieżki zwrócić się o pomoc do profesjonalisty - zawodowego dietetyka, który zadba, żeby podejmowane wybory były faktycznie dobre dla naszego zdrowia i samopoczucia.  

W dietetyce i zdrowym odżywianiu są dziesiątki modnych trendów, a zwolennicy każdego z nich twierdzą, że działa tylko i wyłącznie ich sposób, a cała reszta to wymysły i niestworzone historie. Prawda jest taka, że nie ma jednej, uniwersalnej prawdy, na którą ma monopol konkretna dieta. W zdecydowanej większości wypadków, aby osiągnąć wymarzony cel - np. redukcję wagi, wystarczy trzymać się kilku prostych zasad, co do których zgodni są wszyscy dietetycy i trenerzy fitness. Warto zacząć od wdrożenia ich w życie!

1. Jedz minimum 5-6 posiłków dziennie

Spożywanie posiłków co 2-3 godziny dziennie to prawdopodobnie najważniejsza zasada w każdym planie żywieniowym, i dzieje się tak z przynajmniej trzech powodów. Po pierwsze, jedzenie niewielkich porcji jedzenia w regularnych odstępach czasu pozwala panować nad uczuciem głodu. Po drugie, przyjmowanie pokarmu w równych odstępach czasu pomaga trzymać w ryzach poziom cukru we krwi i ciśnienia. Po trzecie, badania udowodniły, że w ten sposób nasz organizm jest w stanie przyswoić największą ilość składników odżywczych z pokarmu

Unikając obfitych posiłków nie będziesz się zmagać z uczuciem ciężkości i senności kiedy mamy pełny brzuch. W ten sposób możesz dłużej zachowywać jasny umysł i pracować, żyć na pełnych obrotach. Dodatkową zaletą, dla niektórych pewnie nawet najważniejszą, jest to jedząc posiłki w regularnych odstępach czasu… gubimy kilogramy! Trzeba jednak się wystrzegać w naszej diecie cukru, rafinowanej mąki oraz przetworzonych pokarmów.

2. Uważaj na połączenia pokarmów

Jest kilka zasad dotyczących łączenia pokarmów na talerzu, których z reguły nie znamy, lub są przez nas ignorowane, pomimo solidnego podbudowania wiedzą naukową.

Łączenie w jednym posiłku węglowodanów i białka nie jest dobre, ponieważ węglowodany w żołądku hamują wydzielanie jedynego enzymu, który poprawnie rozkłada białka. Inne zestawienie, którego lepiej unikać, to węglowodany i kwasy - obecność tych drugich hamuje wydzielanie ptyaliny w ustach, co z kolei ogranicza rozkład skrobi oraz glikogenu. Z kolei owoce powinny być jedzone jako osobny posiłek, lub bezpośrednio przed posiłkiem, nigdy po. Są znacznie szybciej trawione niż inne pokarmy, więc lepiej się nimi nie obciążać.

Niestosowanie się do tych zasad łączenia pokarmów nie doprowadzi do utraty zdrowia, lecz może prowadzić do gorszej przyswajalności składników odżywczych, przez co nasza dieta nie będzie tak efektywna, jak byśmy sobie tego życzyli (np. gubienie kilogramów nie będzie następowało tak szybko, jak oczekujemy).

3. Więcej błonnika, mniej mięsa

To chyba najpopularniejsza porada, ale przez niektórych traktowana jako najtrudniejsza do wcielenia w życie. Chociaż ludzie są stworzeniami wszystkożernymi (czyli potrafimy trawić pokarmy zarówno pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego), to sposób w jaki jest skonstruowany nasz układ trawienny pozycjonuje nas bliżej świata roślinożerców. Z tego powodu potrzebujemy w naszej diecie więcej owoców, warzyw niż mięsa - im więcej dostarczamy błonnika do naszego organizmu, tym lepiej funkcjonujemy.

Błonnik zawarty w roślinach ma kilka ważnych funkcji z perspektywy naszego układu trawienia: ma delikatne działanie oczyszczające, dba o zdrowie błony śluzowej w jelitach, oraz zapewnia uczucie sytości bez wywoływania uczucia ciężkości.

Złe nawyki żywieniowe

4. Unikaj przetworzonego jedzenia

W odpowiedzi na duże zapotrzebowanie rynku, na przestrzeni ostatnich dekad przemysł spożywczy musiał szukać nowych sposobów na obniżenie kosztów produkcji. Wiele firm zaczęło zastępować naturalne składniki sztucznymi (tańszymi w produkcji), lub rozpoczęła dodawać do produktów środki chemiczne, które poprawiają ich smak, pozwalają na dłuższe przechowywanie itp.

Te sztuczne dodatki, które są obecne w zdecydowanej większości produktów w sklepach, niestety mają negatywny wpływ na nasz organizm. W kuchni powinniśmy stosować jak najwięcej naturalnych składników, takich jakimi nas obdarzyła Matka Ziemia. Im więcej owoców i warzyw pochodzących z ekologicznych upraw, im więcej jajek, nabiału i mięsa od lokalnych, organicznych dostawców, tym lepiej! Oprócz lepszego samopoczucia, z całą pewnością docenicie też niesamowity smak, do którego produkty z marketów nawet nie mają nawet startu :)

5. Unikaj pospolitych demonów

Kolejny punkt, który dla wielu nie będzie zaskoczeniem: cukier, alkohol, tłuszcze nasycone, rafinowana mąka, przetworzone jedzenie… to Twój wróg! Wszystkie te produkty zakwaszają organizm i cieszą się tak złą sławą, że chyba nikomu nie trzeba tłumaczyć dlaczego należy ich unikać.

Zakwaszenie organizmu ma negatywny wpływ na pracę serca oraz mózgu, najważniejszych organów w naszym ciele. Powinniśmy je chronić jak tylko się da, jednak nie trzeba z tych produktów rezygnować całkowicie. W dobrze zbilansowanej, zdrowej diecie można sobie od czasu do czasu pozwolić na trochę “szaleństwa” i nie będzie to miało negatywnych konsekwencji dla naszego samopoczucia. Ważne, żeby udział tych złych kilokalorii nie przekraczał dwudziestu procent ogółu.

6. Naucz się czytać tabelki i co one oznaczają

Opakowania produktów są pełne informacji, które mogą dezinformować nas, konsumentów. Co z tego, że kupimy np. jogurt z zerową zawartością tłuszczu, jeśli dla zbilansowania smaku producent dodał do niego cukier i inne środki chemiczne zwiększające jego trwałość? Dlatego trzeba świadomie czytać wszystkie informacje na opakowaniu - produkt reklamujący się jako “fit”, “eko”, czy “light” wcale nie musi dla nas lepszy od standardowego!

Regulacje Unii Europejskiej wymuszają na producentach informowanie o pełnym składzie produktu (czyli ten składnik, którego jest najwięcej, będzie wymieniony na samym początku itd.) i, co ciekawe, takie rozwiązanie również może posłużyć do manipulacji konsumenta. Jeśli weźmiemy do ręki batonik z płatków śniadaniowych, to pomimo tego, że w większości składa się on z cukrów (węglowodanów), to w składzie znajdziemy głównie ziarna zbóż, płatki śniadaniowe, czy orzechy. Warto także się zapoznać z oznaczeniami konserwantów i innych dodatków w żywności, które są oznaczane kodem rozpoczynającym się od litery E - część z nich jest nieszkodliwa, jednak część z nich stanowi poważne zagrożenie dla naszego zdrowia.

Jeśli zdołasz sobie przyswoić i stosować opisane powyżej zasady, z całą pewnością poprawi się Twoje samopoczucie. Zbilansowana dieta dostarcza organizmowi wszystkich potrzebnych składników odżywczych, które mają wydatny wpływ na Twoje zdrowie!

Redakcja
to2.pl

Zobacz

10 listopada 2017

Jak skutecznie walczyć z podjadaniem?

Będąc na diecie, często musimy walczyć z zachciankami – niezależnie od tego, czy są...
10 października 2017

Po co pić sok aloesowy?

​ Ktoś, kto martwi się swoją cerą problematyczną, pewnie zna wiele sposobów na radzenie...
5 października 2017

Zastosowanie witaminy C – nie tylko odporność

Silne działanie antyoksydacyjne, poprawa pracy układy krwionośnego, zmniejszenie osłabienia...