Relaks
1 czerwca 2017

Które witaminy i mikroskładniki są najlepsze na lato?

Lato to okres, w którym pogoda zachęca do większej aktywności fizycznej, kąpieli słonecznych i spędzania czasu na świeżym powietrzu. Dobrym rozwiązaniem, by wesprzeć organizm w tych aktywnościach jest dieta bogata w owoce i warzywa. Warto wykorzystać fakt, że jest to również pora roku, w której dostępność owoców i warzyw, będących dobrym źródłem witamin i soli mineralnych, jest zdecydowanie największa. Produkty z tej grupy poprawią nasze samopoczucie oraz kondycję podczas sezonu letniego.

Naturalnie wspieraj aktywność fizyczną – Witamina C, foliany, wapń

Witaminę C, która przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego oraz foliany, które pomagają w prawidłowej produkcji krwi, a także przyczyniają się do zmniejszenia uczucia znużenia i zmęczenia, znajdziemy w pomarańczach i wytworzonym z nich soku. Szklanka 100% soku pomarańczowego (200 ml) zaspokaja ok. 50-60% dziennego zapotrzebowania na witaminę C, co czyni z niego płyn, który szczególnie warto pić w okresie letnim. W kontekście aktywności fizycznej istotny jest również wapń, który pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni. Warto wiedzieć, że ten pierwiastek znajdziemy nie tylko w produktach mlecznych, ale również w soku z czarnej porzeczki. Za prawidłowy skurcz mięśni odpowiada również potas, który możemy znaleźć m.in. w soku pomidorowym oraz burakach.

Uzupełnienie witamin

Zadbaj o zdrową opaleniznę – Witamina A, witamina E

Beta-karoten, czyli prowitamina A, to substancja, która w wyniku reakcji chemicznych zachodzących w organizmie przekształca się w witaminę A. Ten mikroskładnik nadaje skórze zdrowy odcień, chroni ją przed szkodliwym działaniem promieni UV i poparzeniami słonecznymi oraz przedłuża okres utrzymywania się opalenizny, jednak należy pamiętać, że nie zastąpi on kremu z filtrem, którego powinno się używać wychodząc na słońce. Ten mikroskładnik znajdziemy w pomarańczowych, żółtych i czerwonych owocach i warzywach – m.in. brzoskwini, pomidorach oraz marchwi. Jedna szklanka soku marchwiowego (200 ml) pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę A. Wpływ na kondycję narażonej na działanie słońca skóry ma także witamina E, nie bez powodu nazwana witaminą młodości, która w dużej ilości występuje w olejach i orzechach, a także w natce pietruszki, papryce oraz soku z czarnych jagód.

Nie daj się upałom – Potas, polifenole, magnez

Właściwa dieta może znacznie zredukować ryzyko odwodnienia, które stanowi obciążenie dla układu krwionośnego, a nawet może być bezpośrednim zagrożeniem życia. Potas odpowiada za odpowiednią gospodarkę wodną organizmu oraz reguluje pracę układu krążeniowego. W szklance soku pomidorowego (200 ml) znajdziemy około 400 mg tego mikroskładnika. Polifenole zawarte w soku z aronii stabilizują poziom ciśnienia krwi. Pracę serca oraz układu wieńcowego wspomaga także magnez, występujący w orzechach i zielonych warzywach liściastych.

Redakcja
to2.pl

Zobacz

19 lutego 2024

Czy opłaca się przerobić rower na elektryczny?

Rowerowy boom trwa w najlepsze, a coraz więcej osób dostrzega zalety korzystania z dwóch kółek...
29 grudnia 2023

Sprzęt Hi-Fi: Jak wybrać dobry sprzęt do słuchania muzyki w domu?

Sprzęt hi-fi, skrót od "high fidelity", oznacza wysoką wierność dźwięku. Jest to...
4 grudnia 2021

Czym są memy i jak można je wykorzystać?

Memy po raz pierwszy pojawiły się w Internecie kilkanaście lat temu. Od tego czasu zyskały...