Świeżo wyciskane soki – nie tylko walory smakowe
Soki nabywane w sklepach, które mogą nawet kilka miesięcy zachować swój termin przydatności do spożycia, tak naprawdę nie wnoszą do naszego organizmu niczego wartościowego. Możemy jedynie liczyć na oryginalne kompozycje smakowe, pośród których i tak wyczujemy tę sztuczność. Spośród dostępnych soków są to najtańsze produkty, jednak decydując się na te przyrządzane w domu, zyskamy na inwestycji! Jest wiele powodów, dla których warto zdecydować się na zakup wyciskarki i picie świeżych soków. Poznajmy je.
Kwadrans dla ciała i ducha
15 minut to naprawdę niewiele w porównaniu do tego, co możemy uzyskać z pomocą świeżo wyciskanych soków. Wraz z czasem niezbędnym na przyrządzenie wartościowego soku, nie będziemy potrzebować więcej niż około pół godziny! Wystarczy wybrać ulubione produkty, wrzucić je do wyciskarki, a potem wypić tak przyrządzony sok. Nie więcej niż kilkanaście minut naszej fizycznej „pracy” nad sokiem i następny kwadrans, by odżywcze składniki zaczęły docierać do poszczególnych komórek.
Jeśli już mowa o czasie i kosztach, to dlaczego nie postawić na tańszą sokowirówkę? Niestety podczas jej działania wytwarzana jest wysoka temperatura, która powoduje utlenianie i niszczenie najważniejszych składników warzyw oraz owoców. Wyciskarki wolnoobrotowe to zatem propozycja, dzięki której nie pozbędziemy się ani witamin, ani tak ważnych enzymów, niezbędnych dla zachowania dobrego zdrowia na długi czas. O tym, w jaki jeszcze sposób pielęgnować zdrowie, przeczytamy na stronie http://sps-ruczaj.pl/.
Surowiec w dużej ilości
Jedna szklanka soku to ilość surowca, którego nie jesteśmy w stanie spożyć jednorazowo w innej formie. Poza tym okazja, by urozmaicić swoją dietę, bo wiele z produktów – głównie warzyw, to smaki, które są dość specyficzne. Mogą być dla nas zbyt wyraziste, ostre czy mdłe. Różnorodne kompozycje zmieniają walory w taki sposób, że nagle szklanka soku staje się wyjątkowo smaczną.
Nie musimy martwić się o niedobory błonnika, którego z sokiem nie dostarczymy zbyt wiele. Sok powinien zastępować jedną lub dwie, z pięciu zalecanych porcji warzyw i owoców, do spożycia na każdy dzień. Pozostałe porcje to zupy, koktajle czy sałatki, dzięki którym błonnik także zagości w naszej diecie.
Alkalizacja i prawidłowe pH organizmu
Zdecydowana większość z nas zmaga się z nadmiernym stresem, napięciem i nawałem obowiązków. Brakuje nam czasu na zdrowe jedzenie, sięgamy zatem po to, co możemy zdobyć szybko, prosto, bez wysiłku. Do tego zażywamy leki i korzystamy z używek, a nasz organizm ulega coraz większemu zakwaszeniu. Alkalizacja organizmu to kolejny atut świeżo wyciskanych soków. Przy takim trybie życia – czyli dla większości z nas – to bardzo ważne.
Możemy liczyć na przywrócenie prawidłowego pH organizmu, a pod tym pojęciem kryje się poprawa funkcjonowania organizmu na wielu podłożach. Lepszy sen, więcej energii, efektywniejsza walka z różnorodnymi schorzeniami. Wzmacniamy również swój układ immunologiczny, minimalizując tym samym liczbę infekcji, z jakimi dotąd się zmagaliśmy.
Świeżo wyciśnięty sok to cała paleta możliwości i pozytywnych aspektów. Do tego smaki, które doceniamy, bo nie sposób uzyskać ich w żadnej innej formie. Znajdźmy miejsce w swoim jadłospisie na sok, a do tego nie więcej niż kilkanaście minut na jego przyrządzenie. Resztę zrobi za nas sam zainteresowany – organizm.
Materiał zewnętrzny