Witamina D – w walce o zdrowe i mocne kości
Witamina D jest konieczna dla ludzkiego organizmu. Oprócz znanych funkcji związanych ze zdrowiem kości i mięśni jest również odpowiedzialna za takie czynności, jak prawidłowy wzrost i metabolizm, wspiera układ odpornościowy, sercowo-naczyniowy, reguluje insulinę we krwi.
Witamina D występuje w różnych formach, z których dwie są wyjątkowo istotne dla naszego zdrowia - witamina D2, wytwarzana w roślinach i witaminę D3, naturalnie powstaje podczas ekspozycji na słońce. Taką formę witaminy D możemy również znaleźć w żywności.
Witamina D – dlaczego jest tak ważna?
Podstawową rolą witaminy D jest utrzymanie optymalnego poziomu wapnia i fosforu we krwi. Witamina D pomaga organizmowi wchłaniać wapń, który tworzy i zachowuje silne kości. Odgrywa także ważną rolę w utrzymaniu prawidłowej funkcji mięśni i wzmacnia układ odpornościowy.
Witamina D jest też ważną substancją odżywczą, której organizm potrzebuje, aby zachować jak najdłużej zdrowie. Razem z wapniem witamina D, pomaga w tworzeniu kości i utrzymaniu ich w dobrej kondycji. Przeciwdziała ich osłabieniu, spożywając ją zmniejszamy ryzyko złamań i stłuczenia.
Kiedy brakuje nam witaminy D?
“Szlachetne zdrowie nikt się nie dowie, jako smakujesz aż się zepsujesz” - tak mówi fraszka Kochanowskiego. Tak samo o znaczeniu witaminy D dowiemy się dopiero, gdy zabraknie jej w naszym organizmie. Jak to zoobserwować? Kości stają się kruche, może pojawić się osteoporoza, utrata mięśni. U dzieci niedobór tej witaminy może zaburzyć prawidłowy wzrost i rozwój kości, prowadząc nawet do deformacji, czyli krzywicy.
Gdzie znajdziemy witaminę D?
Głównym sposobem produkcji witaminy D w organizmie jest ekspozycja na słońce. Nadal możemy ją znaleźć w paru produktach spożywczych, takich jak: mleko, jajka, ryby, olej z wątroby dorsza, wątróbka czy suszone grzyby. Witamina D jest rozpuszczalna w tłuszczach, tzn. aby się wchłonąć w jelicie, potrzebuje obecności tłuszczów. Oprócz tego reguluje ona ilość wapnia i fosforu w naszym organizmie, ułatwiając ich wchłanianie w przewodzie pokarmowym. Wapń i fosfor odgrywają bardzo ważną rolę w pracy mięśni, w tym serca. Gdy w organizmie występuje niedobór minerałów i witamin, istnieje większe ryzyko złamań i chorób z powodu osłabienia mięśni. Wyżej wymienione substancje mają wpływ na kontrolę skurczów mięśnia sercowego, niezbędnych w pompowaniu krwi do całego ciała.
Jednak, aby zaspokoić codzienne zapotrzebowanie na tę witaminę, musielibyśmy spożywać dużą ilość tej żywności. Dlatego podstawowym jej źródłem jest słońce i produkcja tej witaminy w naszej skórze. Oprócz tego korzystne dla zdrowia jest opalanie się przez około dwadzieścia minut (wczesnym rankiem lub późnym popołudniem) dziennie bez aplikacji na skórę kremów z filtrami, tak abyśmy mogli wchłonąć promienie słoneczne o optymalnych porach dnia.
Witaminę D można również przyjmować w formie suplementu, kupując ją w sklepie SwissPharma.
W latach 70. ubiegłego wieku naukowcy odkryli, że witamina D w rzeczywistości jest hormonem, a nie witaminą i reguluje pracę od około 200 do 500 genów.